- Cum pot face o programare?
Programarile se pot face folosind numarul de telefon din sectiunea Contact. - La ce varsta ar trebui sa mearga copilul pentru prima vizita la stomatolog?
Prima vizita la stomatolog a unui copil ar putea sa aiba loc in jurul varstei de 6-12 luni. În cazuri exceptionale, cand exista diverse afectiuni orale, chiar si in lipsa eruptiei dintilor, aceasta vizita se poate realiza chiar si mai devreme de 6 luni. Este recomandat sa mergeti cu copilul la medicul stomatolog din 6 in 6 luni! - Cum pot preveni problemele dentare la copii?
Pentru a preveni afectiunile dentare la copii, ingrijirea trebuie sa inceapa imediat dupa nastere. Pana la momentul eruptiei primilor dinti, dupa ce copilul este hranit, gingiile ar trebui curatate cu o compresa curata si uscata. Dupa eruptia dintilor acestia trebuie periati zilnic (exista periute de dinti speciale pentru copii, cu peri moi, iar pasta de dinti contine fluor). Cantitatea de pasta de dinti trebuie sa fie mica (cat un bob de mazare de exemplu), pentru a evita riscul inghitirii. Este recomandat sa acordati atentie si modificarilor de culoare ce apar in vecinatatea gingiilor, deoarece acestea pot fi un semn al aparitiei cariei dentare. - Dintii temporari se trateaza?
DA. Opinia potrivit careia dintii temporari nu se trateaza pentru ca acestia se schimba este gresita. Mai mult, exista riscul ca o igiena defectuoasa a dintilor temporari sa conduca ulterior la afectiuni dentare. - Cat de importanta este fluorizarea?
Fluorizarea apei este o modalitate de imbunatatire a rezistentei structurii dintilor unui copil in perioada in care acestia se formeaza si erup pe arcade. Aplicarea locala a fluorului (prin folosirea unei paste de dinti cu un continut ridicat de fluor sau prin clatire cu solutii speciale pe baza de fluor) intareste dintii deja prezenti in cavitatea bucala. Fluorul, o igiena bucala corect efectuata impreuna cu o dieta echilibrata reprezinta un cumul de factori esentiali ce reduc semnificativ riscul de a dezvolta carii dentare. - Se poate face tratament stomatologic in timpul sarcinii?
Da, femeile insarcinate pot beneficia de tratamente stomatologice, dar este de preferat evitarea unor tratamente invazive in primul si in ultimul trimestru de sarcina. - Care sunt primele semne ale parodontopatiei?
Unul din primele semne ce indica instalarea bolii parodontale este sangerarea gingivala chiar si la cea mai usoara atingere a gingiei cu periuta de dinti. In forme avansate de boala parodontala gingia incepe sa se retraga de pe dinti si uneori pot aparea pungi de puroi la nivelul acestor dinti, conducand in lipsa unui tratament adecvat la pierderea dintilor. - Cand trebuie inceput tratamentul ortodontic? Care sunt primele semne ce indica necesitatea unui astfel de tratament?
In general, tratamentul ortodontic incepe in jurul varstei de sapte ani (sau cand copilul mai are doar 4 – 6 dinti de lapte). In aceasta faza a dezvoltarii dintilor medicii pot observa eventuale probleme de crestere a maxilarului si a dintilor permanenti. Este recomandabil ca eventuale probleme de ortodontie sa fie corectate inca de la primele semne, deoarece sunt mai usor de corectat daca sunt descoperite din timp. Astfel, printre semnele ce sugereaza necesitatea inceperii unui tratament ortodontic se regasesc: inghesuirea dintilor, spatierea acestora, dureri si dificultati la masticatie, imposibilitatea inciziei, neaparitia unui dinte definitiv, lipsa unor dinti permanenti, extractii vechi care au dus la inclinarea dintilor limitrofi. - In ce consta un tratament ortodontic?
Tratamentul ortodontic ajuta la indreptarea si alinierea dintilor, la imbunatatirea infatisarii danturii si a modului in care aceasta functioneaza. In plus, tratamentul ortodontic ajuta pe termen mediu si lung la sanatatea gingiilor, dintilor si maxilarelor. Pentru a beneficia de un tratament ortodontic trebuie in primul rand sa consultati un medic ortodont care, pe baza unor radiografii si mulaje ale danturii, va stabili daca si ce tratamentul este necesar. - Cate tipuri de aparate dentare fixe exista?
In general aparatele fixe au fie bracket metalic (nefizionomic) fie din ceramica (fizionomice). Exista insa si bracketi din safir, aliaje nobile, etc. - Ce solutii sunt pentru inlocuirea dintilor lipsa?
Printre solutiile oferite pentru inlocuirea dintilor lipsa se regasesc puntile dentare, protezele, si implantele dentare. Este foarte important ca in cazul pierderii unuia sau mai multor dinti sa consultati de urgenta un medic stomatolog, deoarece dintii vecini pot avansa si ocupa spatiul ramas liber, se poate ajunge la resorbtie osoasa, probleme de igiena, dificultati in vorbire si alimentatie, etc. - Ce este un implant dentar?
Un implant dentar este un surub de dimensiuni reduse care inlocuieste radacina dintelui natural. Acesta se insereaza in osul alveolar sub anestezie locala, se asteapta integrarea acestuia o perioada de timp de aproximativ 2-6 luni (in functie de pacient) si apoi se conecteaza un dinte artificial. Implantele dentare reprezinta solutia cea mai buna de inlocuire a dintilor lipsa, atat din motive estetice cat si datorita functionalitatii unui dinte astfel obtinut. - Este dureros un implant dentar?
NU, deoarece intreaga procedura se realizeaza sub anestezie locala. Zona in care s-a intervenit poate fi usor tumefiata cateva zile, si pot exista dureri de intensitate redusa care raspund de cele mai multe ori la analgezice usoare. - Lucrare protetica fixa sau implant dentar?
Solutia ideala in cazul pierderii unuia sau mai multor dinti este implantul dentar. Lucrarea protetica fixa este o rezolvare mai rapida, dar invaziva (este necesara devitalizarea dintilor limitrofi dintelui lipsa), iar in timp osul corespunzator spatiului edentat va continua sa se atrofieze. Un implant dentar nu afecteaza dintii alaturati, continuand sa transmita forte fiziologic in os, mentinandu-i in timp volumul. Implantul este deci recomandabil in cele mai multe cazuri, iar pacientul trebuie sa fie constient de necesitatea mentinerii unei igiene dentare ireprosabile si a controalelor periodice (din 6 in 6 luni) la medicul stomatolog. - Molarii de minte care nu au aparut pe arcada si nu dor trebuie scosi?
Daca molarii de minte au loc de eruptie, nu provoaca inghesuiri si nu sunt cariati, acestia pot ramane pe arcade. Dar, deoarece molarii de minte sunt dinti nefunctionali, periajul in zona respectiva este uneori dificil si se intampla sa nu existe spatiu ca ei sa erupa total, exista situatii cand se impune extractia acestora pentru a preveni aparitia unor complicatii.